banner ad

“Инос-1″ строи фотоволтаичен парк край Генерал Тошево

Автор Иван Николов   // 06/02/2012

sawex

sawex2 Инос 1 строи фотоволтаичен парк край Генерал Тошево20 Мвт фоволтаичен парк ще изградят японската корпорация “Мицубиши корпорейшън”, “Индустриален холдинг България” и българската компания “Инос -1″, която участва в строителството на вятърния парк “Калиакра”. Паркът ще бъде разположен в село Спасово, недалеч от Генерал Тошево. Компаниите са поискали 30-годишен лиценз за производство на електроенергия. На заседанието на 14 февруари Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще разгледа искането.

Проектът ще бъде реализиран от дружеството “Спасово солар”. То е придобило вещни права върху 315 декера земя, върху която ще бъде разположен парка, посочва докладът на експертите от регулаторната комисия. Заради изчерпани възможности на преносната система в Североизточна България, Националната електрическа компания(НЕК) отказва да го присъедини към преносната мрежа. Паркът трябва да бъде присъединен към подстанция “Генерал Тошево”.

По данни на Регулатора инвеститорът не е дал убедителни доказателства за осигуряване на собствени средства по проекта. Схемата за финансиране е 20% собствени средства, останалите- привлечени. “Мицухо корпорейт Банк” е заявила, че може да финансира изграждането на 15-20 Мвт.

Въвеждане на парка в експлоатация трябваше да стане през ноември 2011 година. Заради липсата на предварителен договор и неясноти около цената, която регулаторната комисия ще определи на произведената електроенергия, срокът не беше спазен.


Tags:

"Индустриален холдинг България"

"Инос-1"

"Мицубиши корпорейшън"

"Мицухо корпорейт Банк"

"Спасово солар"

Генерал Тошево

ДКЕВР

НЕК

строителство

фоволтаичен парк


Подобни статии